1.
Basuh kolagen mentah (100gram), ramas seperti basuh beras
5-6 kali.
2.
Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh
semalaman
3.
Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi
5-6 kali; toskan
4.
Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam
periuk untuk direbus (lebih baik letak daun pandan kalau tak nak ada bau rumpai
tu)
5.
Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum
diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais (stok untuk 3-4 minggu) –
simpan segumpal kolagen mentah yang telah direbus tadi (seperti agar2) dalam
bekas bertutup ke dalam peti ais untuk dijadikan masker
Cara Pengambilan :
1.
Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur –
sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
2.
Ambil air rebusan kolagen dari peti ais (akan jadi seperti
jelly), ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - boleh juga dicampurkan
dengan sunquick/air buah
3.
Sebelum minum tu baca Bismillah & Selawat
No comments:
Post a Comment